Kyselina L-askorbová (vitamín C) je vitamín rozpustný vo vode. Na rozdiel od väčšiny cicavcov, ľudia nie sú schopní vytvoriť si vitamín C, takže sa k nemu dostanú len vďaka potrave, ktorou vykryjú svoju dennú spotrebu. Vitamín C sa nachádza predovšetkým v ovocí a zelenine. Hlavným zdrojom sú citrusy(limetka, citrón, pomaranč, grepfruit, čierne ríbezle, jahody, kiwi, čerešne, brusnice, …) a zelenina (brokolica, karfiol, špenát, chren, zelená paprika, kel, …).
Telo potrebuje viac tohto vitamínu pri prechladnutí a jeho prevencii, v stresových situáciách, počas zvýšenej fyzickej záťaže, počas fajčenia a konzumácie alkoholu, pri hojení rán, počas tehotenstva a dojčenia. Jeho úloha v tele je mnohostranná: umožňuje činnosť mnohých enzýmov, je súčasťou antioxidačného mechanizmu. Vitamín C je nutný pre imunitnú odpoveď na infekciu, preto je vhodný pri rôznych druhoch viróz a prechladnutí.
Príznaky vyvolávané nedostatočným príjmom vitamínu C: únava, slabosť, suchá pokožka, lámavé vlasy, časté opuchy, zápaly a bolesti ďasien, krvácanie z nosa, znížená imunita a odolnosť proti infekciám, bolesti kĺbov, strata zubov, strata na váhe, nervové potiaže.
Po dlhých zimných mesiacoch , keď je znížená spotreba čerstvej zeleniny a ovocia si viete doplniť vitamín C rôznymi doplnkami výživy v našich lekárňach . Pacientom farmaceuti doporučujú tzv. retardované formy vitamínu C , t. j. lieková forma s predĺženým účinkom , ktorá zabezpečuje postupné uvoľňovanie účinnej látky v priebehu dňa.